Codonopsis

Jag blev ombedd i mitt förra inlägg att skriva lite mer om min nya Codonopsis cf nervosa. Codonopsis släktet är en av alla de favoriter jag har och jag tänkte göra ett litet inlägg som handlar om just om dessa och ta med lite foton från min trädgård på de sorter jag har. Codonopsis kallas även för fattigmans ginseng, är flerårig. Den kommer ursprungligen ifrån nordöstra Asien och Korea där en del sorter växer skuggade av träd. Rötterna från Codonopsis pilosula använd som medicin för att sänka blodtrycket(skulle man kanske prova), öka röda och vita blodkroppar, öka aptiten(kanske man inta ska prova ändå) och stärka immunförsvaret.

Detta är ett foto på min Codonopsis pilosula, fotot är från förra året eftersom den blommorna inte slagit ut riktigt ännu men snart är det tid. Denna sorten växer som ogräs och får rankor som är flera meter långa. Den frö sår sig och finns nu på flera ställen i min trädgård och verkar trivas både i sol och skugga. Något som är utmärkande för Codonopsis är att deras rötter luktar starkt, någon säger att det luktar räv om den och någon att det luktar kaffe. Jag tycker att det finns något som påminner om kaffe i lukten men en sak är säker har man känt lukten så kommer man ihåg den.

Codonopsis pilosula. Detta är samma planta som ovan.

Codonopsis ussuriensis

Så här ser den ut från en annan synvinkel, denna klättrar inte lika snabbt och högt och har tunnare stjälk.

Avslutar med Codonopsis cf nervosa som jag visat i ett tidigare inlägg.

Mina Codonopsis har jag köpt av Larz Danielsson på spezialplant.

Jag har ytterligar 2 sorter men de har inte blommat ännu och är nya för i år, vi får väl se om de blommar längre fram i sommar. Klickbara bilder.

Ha det bra och ta hand om er
Soliga Hälsningar från Carinas Trädgård

"After" Ad Code

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *